Motorlar mekanik şeylerdir, ancak aynı zamanda kimyasal şeylerdir: yanma adı verilen kimyasal bir reaksiyon etrafında tasarlanırlar: yakıtı havada yaktığınızda, ısı enerjisi açığa çıkarır ve atık ürünler olarak karbondioksit ve su üretirsiniz. Yakıtı verimli bir şekilde yakmak için bol miktarda hava kullanmanız gerekir. Bu durum bir araba motoru için geçerli olduğu kadar bir mum, açık hava kamp ateşi ya da birinin evindeki kömür veya odun ateşi için de geçerlidir.
Bir kamp ateşinde, çok fazla veya çok az hava olması konusunda endişelenmenize gerek yoktur. İç mekânda yanan ateşlerde hava daha azdır ve çok daha önemlidir. Çok az oksijen olması, iç mekanda yanan bir ateşin (hatta gazlı merkezi ısıtma fırını (kombi) gibi yakıt yakan bir cihazın) zehirli karbon monoksit gazı da dahil olmak üzere tehlikeli hava kirliliği üretmesine neden olacaktır.
Karbüratör’ün çalışma prensibi nedir?
Benzinli motorlar tam olarak doğru miktarda hava alacak şekilde tasarlanmıştır, böylece motor ister soğuktan çalıştırılsın ister son hızda sıcak çalışsın yakıt düzgün bir şekilde yanar. Yakıt-hava karışımını doğru şekilde ayarlamak, karbüratör adı verilen akıllı bir mekanik aygıtın işidir: hava ve yakıtı valfler aracılığıyla motora sokan ve çok çeşitli sürüş koşullarına uyacak şekilde farklı miktarlarda karıştıran bir tüp.
“Karbüratör “ün oldukça tuhaf bir kelime olduğunu düşünebilirsiniz, ancak “karbüret” fiilinden gelmektedir. Bu, bir gazı karbon veya hidrokarbonlarla birleştirerek zenginleştirmek anlamına gelen kimyasal bir terimdir. Yani teknik olarak karbüratör, havayı (gaz) yakıtla (hidrokarbon) doyuran bir cihazdır.
Karbüratörler kaç çeşittir?
Karbüratörler tasarım ve karmaşıklık açısından oldukça çeşitlilik gösterir. Mümkün olan en basit olanı, motor silindirlerinin üzerinde, bir tarafına yatay bir yakıt borusu eklenmiş büyük bir dikey hava borusudur. Hava borudan aşağı akarken, ortadaki dar bir kıvrımdan geçmek zorundadır, bu da hızlanmasını ve basıncının düşmesini sağlar. Bu kıvrımlı bölüme venturi adı verilir. Havanın düşen basıncı, havayı yan taraftaki yakıt borusundan içeri çeken bir emme etkisi yaratır.