Teknolojinin ilerlemesiyle yeni bağımlılıklar ve yeni kavramlar literatürümüze girmeye devam ediyor.
Nemofobi; telefon bağımlılığı olarak tanımlanıyor. Kişinin akıllı telefonunu elinden bıraktığı an tekrar kontrol etme isteği duyması, arama ve/veya mesaj sesine duyarlı olması, telefonunu tekrar tekrar kontrol etme isteği uyanması gibi sonuçları oluyor.
Bu tanım tıp literatürüne de girmiş durumda. Hatta bu hastalıkla alakalı tedavi gören insanlar ve tedavi hizmeti veren hastaneler de mevcut. Yapılan araştırmalara göre akıllı telefona sahip olan insanların %50’den fazlası 1 saat boyunca telefonunu kontrol etmeden duramıyor.
Yaş skalasını 18-25 olarak ele aldığımızda bu oran %65’in üzerine çıkıyor. Yine yapılan anketlere göre kişilerin %80’e yakını cep telefonu olmadan evden dışarı çıkmayacağını belirtiyor.
Cep telefon kullanım yaşının artık ilkokul seviyesine düştüğü günümüzde bu sonuçlar çok şaşırtıcı değil, ancak tehlikeli.
Aktif cep telefonu kullanımının bir sonucu olarak kişilerde sosyal etkinliklerde ve ikili ilişkilerde olumsuzluklar yaşanabiliyor. Boşanma davalarında artık ‘’aşırı telefon kullanımı’’ gibi bir sebep bile bulunuyor.
Nemofobi’nin zararları neler?
Aşırı telefon kullanan insanlar gittikçe yalnızlaşıyorlar ve sosyal hayattan uzaklaşıyorlar, bu durumun ileri dereceye ulaşması ise iş yerinde, okulda veya evde yapması gereken işleri aksatmasına, aile içinde sorunlar yaşamasına, iş yerinde sıkıntılar yaşamasına sebep olabiliyor.
Bir kişi, telefonuyla çok fazla vakit geçiriyorsa, telefonuna ulaşmak istediği anda, telefonuna ulaşmadığında sinirleniyor, geriliyorsa, şarjının bitmesi, telefonunun kapanması gibi durumların düşüncesi dahi onu rahatsız ediyorsa, telefon ile uyuyup, telefon ile uyanıyorsa ve sürekli telefonunu kontrol ihtiyacı duyuyorsa muhtemelen kişi bir nemofobi hastasıdır.
Nemofobi nasıl tedavi edilir?
Telefonda ekran kullanımı ile ilgili uygulamalar kullanmak kişiyi bilinçlendirebilir. Ayrıca sosyal medya uygulamaları en çok zaman geçirilen yerlerden olduğu için buradan gelen bildirimlerin kapatılması, yemek sofrasına, yatak odasına telefonla girilmemesi gibi kurallar getirilmesi, telefonu gözle görülmeyecek bir yerde muhafaza etmek, daha çok sosyalleşmek ve spor, yürüyüş yapmak. Açık havada daha çok bulunmak, insanlarla daha çok ikili ilişkiler kurmak bu sorunun üstesinden gelmek için bir çözüm olabilir.