Akım ölçmek için en yaygın kullanılan alet ampermetredir. Elektrik akımını ölçmenin SI birimi amper olduğundan, akımı ölçmek için kullanılan alet ampermetre olarak adlandırılır.
İki tür elektrik akımı vardır: doğru akım (DC) ve alternatif akım (AC). DC akımı tek yönde gönderirken, AC akımın yönünü düzenli aralıklarla değiştirir.
Ampermetre nasıl çalışır?

Ampermetreler, çok düşük direnç ve endüktif reaktansa sahip bir dizi bobinden geçen akımı ölçerek elektrik akımını ölçmek için çalışır. Bu, elektrik akımına karşı koyan kuvvet olan çok düşük bir empedansa izin verir, bu da ampermetrenin bir devredeki akımı ampermetrenin kendisinden kaynaklanan girişim veya değişiklik olmadan doğru bir şekilde ölçmesini sağlar.
Hareketli bobinli ampermetrelerde hareket, akıma karşı koyacak şekilde ayarlanmış sabit mıknatıslardan kaynaklanır. Hareket daha sonra bir gösterge kadranına bağlı olan merkezi konumdaki bir armatürü döndürür. Bu kadran, operatörün kapalı bir devreden ne kadar akım geçtiğini bilmesini sağlayan dereceli bir ölçeğin üzerine ayarlanmıştır.
Bir devrenin akımını ölçerken bir ampermetreyi seri olarak bağlamanız gerekir. Ampermetrelerin düşük empedansı, fazla güç kaybetmeyeceği anlamına gelir. Eğer ampermetre paralel bağlanırsa, yol kısa devre olabilir ve böylece tüm akım devre yerine ampermetreden akar.
Herhangi bir ölçüm cihazının temel gereksinimi, ölçülecek fiziksel miktarı değiştirmemesidir. Örneğin, bir ampermetre orijinal akımı değiştirmemelidir. Ancak bu pratikte mümkün değildir. Bir elektrik devresinde, ampermetre bağlanmadan önce başlangıç akımı I1 = E/R’dir.
Peki galvanometre ve ampermetre arasındaki fark nedir?
En temel dc devresini gördüyseniz, armatürün elektrik akımıyla enerjilendirilirken bir dizi mıknatıs tarafından hareket ettirilebileceğini fark etmişsinizdir. Aynı kavram galvanometre ve ampermetre arasında ayrım yapmak için de kullanılabilir:
Galvanometre bir mıknatıs setine ihtiyaç duyarken, ampermetrenin buna ihtiyacı yoktur.
Diğer bir fark ise galvanometrenin sadece DC ölçüm yapabilmesidir.