Diyaliz makinası böbrek yetmezliği olan kişilerin rahatsızlıkları ilerlediğinde, vücuttaki kanın temizlenmesi amacıyla kullandıkları makinanın adıdır. Vücuttaki kanın temizlenme görevini böbrekler yerine getirmektedir. İki böbrekten birinin işlevini yitirmesi durumunda kişi hayatına sorunsuz olarak tek böbrekle devam edebilir.
Ancak böbreklerde oluşan sorunlar sebebiyle böbrek yetmezliği çekilmesi durumunda böbrek nakli gerekir. Böbrek nakli olana kadar geçen sürede kişinin diyaliz makinasına belirli aralıklarla bağlanması gerekebilir.
Diyaliz makinası nasıl çalışır?
Böbreklerin görevini yapamayacak duruma gelmesi durumunda diyaliz makinası böbreğin görevini devralır. Hastanın zararlı maddeler ile kirlenmiş olan kanı birinci tüpe alınır diyaliz makinasından geçirilen kan bu zararlı maddelerden temizlenir ve temizlenen kan diğer tüp aracılığıyla yine hastaya verilir.
Diyaliz makinasının görevi hastanın kanını temizledikten sonra hastaya tekrar ileterek , hastanın temiz kanla hayatına devam etmesini sağlamaktır.

Diyaliz işlemi hangi aralıklarla yapılır?
Diyaliz maalesef tek seanslık bir işlem değildir. Bir defa diyalize giren kişinin bir daha girmesine gerek kalmaz gibi bir durum bulunmamaktadır. Bu işlem yapay böbrek olarak da adlandırılır. Diyaliz işlemi hastanın durumuna bağlı olarak doktorların belirleyeceği sürede tekrarlanması gereken bir işlemdir.
Genel olarak 4 saatlik seanslar halinde yapılmaktadır. 4 saatlik seans halinde yapılan bir işlem hastanın durumuna ve doktorların kararına göre haftada 2-3 defa tekrarlanmaktadır.
Sonuç olarak diyalizden çıkan hastanın böbrekleri işlevlerini yerine getiremediğinde hastanın tekrar böbrek ihtiyacını yapay böbrek olarak adlandırılan diyaliz makinasından gidermesi gerekmektedir.
Diyaliz hastalarında ortalama yaşam süresi nedir?
Bu cevap vermesi çok zor ve pek çok değişkene bağlı olan bir konudur. Diyaliz makinası böbreğin görevini yapay olarak yapsa da %100 böbrek gibi çalışamaz. Kanın ancak belirli kısmını belirli oranlarda temizleyebilmektedir. Hastanın yaşına, sağlık durumuna, bakımına, cinsiyetine, diğer hastalıklarına göre yaşam süresi değişiklik göstermektedir.