1. Anasayfa
  2. Bilgi

Fast Teleskopun Samanyolunun Fotoğrafını Çekti

Çinli bilim adamları, Çin'in 500 Metre Aralıklı Fast denilen Küre Teleskobu ile Samanyolu'nun gaz ortamının çok daha yüksek çözünürlüklü görüntülerinin fotoğraflarını çekti. CGTN'nin yapmış olduğu habere göre, Çin'de yayımlanmış olan bir araştırma, uzayda gizli yıldızların doğumundan ölümüne kadar olan gizemleri ortaya çıkartacak. Samanyolu'nda yer alan gök cisimlerinde doğuşunun ve uzayda madde döngüsünün anlaşılmasına yardımcı olacak.

Fast Teleskopun Samanyolunun Fotoğrafını Çekti
0

Çinli bilim adamları, Çin’in 500 Metre Aralıklı Fast denilen Küre Teleskobu ile Samanyolu’nun gaz ortamının çok daha yüksek çözünürlüklü görüntülerinin fotoğraflarını çekti. CGTN’nin yapmış olduğu habere göre, Çin’de yayımlanmış olan bir araştırma, uzayda gizli yıldızların doğumundan ölümüne kadar olan gizemleri ortaya çıkartacak. Samanyolu’nda yer alan gök cisimlerinde doğuşunun ve uzayda madde döngüsünün anlaşılmasına yardımcı olacak. Ekip, Samanyolu galaksisinde bulunan bu zamana kadarki en geniş manyetik alan özelliklerini tespit edebilmek için FAST’i kullanarak, Samanyolu’nun bir bölgesini tarayarak ilerliyor ve 2 süpernova patlamasının kalıntılarını net olarak tespit etti.

Fast Teleskopu Nasıl Kullanıyor?

Çin Bilimler Akademisine bağlı olan Ulusal Astronomik Gözlemevi’nden Han Cinlin liderliğinde yer alan ekip, yaklaşık olarak 44 bin radyo dalgalarındaki verileri detaylı inceledi. Ekip, Samanyolu galaksisinde bulunan bu zamana kadarki en geniş manyetik alana sahip detaylı özelliklerini tespit etmek için FAST’i kullanıp, Samanyolu’nun bir bölgesini taradı ve 2 süpernova patlamasının kalıntısını inceleyerek tespit etti. Araştırma içerisinde, uzayda yer alan hidrojen atomlarından oluşan gaz, soğuduktan sonra hidrojen moleküler bulutu oluşturarak, çekirdekte yeni nesil yıldız üretebildiği tespit edildiği bildirildi.

sam

Samanyolunda Neler Göründü?

Söz konusu araştırmanın yazarlarından biri olan Han, yıldızların öldükten hemen sonra patladığını ve çıkan gaz sonucu elementlerini uzaya saçtığını notlarına kaydetti. Han, bu yıldızlardan bazılarının öldükten hemen sonra süpernova kalıntıları bırakabileceğini ifade etti. Yeni gözlemlenen bulguları kullanıp Samanyolu’nda yeni keşifler yapacaklarını dile getirdiği bildirildi. FAST, Ekim 2022’de, Samanyolu galaksisi 20 kat daha büyük olanevrende yer alan açık ara en büyük atom bulutunu bu sayede keşfetmişti. Araştırma içerisinde, 10 Kasım’da Science China dergisinde yayımlandı.

Radyo Dalgalarının Net Bir Şekilde Tespit Edilmesi için Kullanılabilir

2016’da inşa edilmiş olan FAST, 500 metre çapındaki çanağı ile ABD Porto Riko’da 300 metre çapına sahip Arecibo Teleskobu’nu geride bırakıp “dünyanın en büyük radyo teleskobu” oldu. Radyo teleskopu, yıldızlar, galaksi ve kara deliklerden yayılan radyo dalgalarını tespit edebilmek için kullanılıyor. Çin’de yayımlanmış olan bir araştırma, uzayda gizli yıldızların doğumundan ölümüne kadar olan gizemleri detaylı ortaya çıkararak, Samanyolu’ndaki gök cisimlerinin doğuşu ve uzayda madde döngüsünün anlaşılmasına yardımcı olacak.

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir