Köpeklerin ağızlarının kokması, genellikle diş sağlığı sorunlarından kaynaklanır. Öncelikle köpeğinizin dişlerini ve diş etlerini dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Eğer diş etleri şişmişse veya dişlerde plak veya tartar oluşmuşsa, bu durum diş sağlığı sorunlarının bir işaretidir.
Diş sağlığı sorunlarını önlemek için, köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamalısınız. Ayrıca, köpekler için özel olarak tasarlanmış diş macunları ve diş fırçaları kullanabilirsiniz. Köpeğinizin dişlerini fırçalamak için, köpeğinizin ağzını açarken, diş fırçasının ucu ile dişlerinin arasına girerek, dairesel hareketler yapmalısınız.
Eğer köpeğinizin diş sağlığı sorunları varsa, bir veteriner hekime danışmalısınız. Veteriner hekim, diş sağlığı sorunlarının sebeplerini belirleyebilir ve gerekli tedaviyi uygulayabilir. Ayrıca, köpeğinizin diş sağlığını korumak için özel olarak tasarlanmış diş sağlığı ürünleri de verilebilir.
Ayrıca köpeğinizin ağzı kokmasının sebebi sindirim sistemi sorunları da olabilir. Bu durumda, köpeğinizin beslenmesini ve diyetini gözden geçirmelisiniz. Köpeğinizin diyetine, sindirim sistemi için faydalı olan gıdalar ekleyebilirsiniz.

Ağız kokusunun Önüne Geçmek için Neler Yapılabilir?
*Dişlerin fırçalanması insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da önemlidir. Bazı hayvanlar bunu sevmezler ve bu zor bir süreç olabilir ancak bunu bir oyun haline getirerek köpeğinize bu alışkanlığı sağlayabilirsiniz. Hayvanlarda koşullanma kolay sağlanabilir. Belli bir süre sonra köpeğiniz diş fırçalamanın gerekli bir durum olduğunu ve mutlaka yapılacağını idrak edecek ve bu daha kolay bir hale gelecektir.
*Verdiğiniz mamalar da ağız kokusuna yol açıyor olabilir. Kuru mama tercihi daha az ağız kokusu yapmaktadır. Köpeğiniz bu mamayı sevmiyor ve yemeyi reddediyorsa zamanla ona bunu alıştırmayı denemelisiniz.
*Sindiremeyeceği gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir. Köpeğiniz sindiremeyeceği veya ağır gıdalar yediğinde bu durumda da ortaya ağız kokusu çıkabilmektedir.
*Ağız kokusu ağız içindeki bakteri veya salyalardan da kaynaklanabilmektedir. Bu durumda ağız içi bakterilerini kontrol ettirmeniz gerekebilir.
*Köpeğinizin rutin kontrollerini yaptırırken bu durumu mutlaka veterinize danışın. Genel olarak köpeklerde ağız kokusu sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir ancak alınacak önlemlerle bu durumun önüne geçmek mümkündür.
*Köpeğinizin hijyenine dikkat etmeniz de bir diğer önemli husustur. Çeşitli oyuncaklar vasıtasıyla köpeğinizin ağız içinde bulunan salya ve bakterileri düzenli temizlemeye önem göstermelisiniz. Bu durumu da yine oyunlar vasıtasıyla yaparsanız hem köpeğinizin sağlığını korumuş hem de köpeğinizi mutlu etmiş olursunuz.
*Aşılarını düzenli takip etmeniz ve yaptırmanız da önemlidir. Vücutta yer alabilecek herhangi bir sağlık problemi de köpeğinizde ağız kokusu yapabilir. Bu durumda her an veterinere gitmek yerine, yukarıda saydığımız durumların hepsine dikkat ederseniz, köpeğinizdeki ağız kokusunu engellemede daha başarılı olabilirsiniz.