Manyetik rezonans (MR) canlıların iç hastalıklarının teşhisinde canlıların içini görmek için hastanelerde kullanılan en önemli cihazlardan bir tanesidir. Halk arasında MR olarak bilinen bu cihazın asıl yaptığı iş nükleer manyetik rezonans görüntülemedir.
Basit ve kolay bir kullanımı vardır, belirli bir süre içinde durduğunuzda cihaz gerekli taramaları yaparak ortaya çıkacak sonuçları ana makinaya gönderecektir. MR çektirmek basit bir işlem gibi gözükse de MR cihazı çalışma prensibi olarak oldukça komplike bir yapıya sahiptir. Hastalıkların teşhisinde çok önemli bir yer kaplamaktadır.
İnsanların merak ettikleri konulardan biri de MR cihazının nasıl çalıştığı ve nasıl o bilgileri işlediğiyle alakalıdır, biz de MR cihazının nasıl çalıştığını sizin için derledik.

MR cihazı nasıl çalışır?
Cihazın asıl olarak yaptığı iş vücudumuzda yer alan yumuşak dokuların tesbiti için hidrojen atomlarının taranmasıdır. Bu atomları bulmak için ilgili bölgeye yüksek manyetik alan uygulaması yapılır. Manyetik alanların vücutta yer alan hidrojen atomlarını uyarması ile hidrojen atomları enerji salınımı yaparlar. Ortaya çıkan bu enerji salınımı MR cihazı tarafından algılanır ve görüntüye dönüştürülerek ana bilgisayara aktarılır. ,
MR cihazı nerelerde kullanılır?
MR cihazlarının kullanımı genellikle yumuşak doku görüntülenmesinde kullanılır: Beyin ve omurilik hastalıkları, kas iskelet sistemi, menisküs ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda sıkça kullanılır. Doktorlar sıklıkla MR görüntüleme cihazının sonuçlarına ihtiyaç duyarlar ve hastaları bu yönde yönlendirirler.
MR cihazının bir zararı var mıdır?
MR cihazının şimdiye kadar kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır. MR cihazı X ışınlarını kullandığı için insan sağlığı açısından bir tehlike teşkil etmez. Hamile kadınlar da dahil olmak üzere herkes MR cihazını kullanabilmektedir. Ancak yine de 3 aydan itibaren hamilelere bu cihaz önerilmemektedir. Ayrıca kalp pili olanlar için de MR cihazı tavsiye edilmemektedir.