1991 yapımı “Terminatör 2: Mahşer Günü” filmindeki şekil değiştiren robot T-1000, bilim kurgu hayranları için uzun zamandır bir hayranlık kaynağı olmuştur. Filmde tasvir edilen teknoloji hala bilim kurgu dünyasında yer alsa da robotik ve yapay zeka alanındaki son gelişmeler bizi benzer yeteneklere sahip bir makine yaratma olasılığına daha da yaklaştırdı ve Robot T1000’i gerçek hale getirdi.
Üretim Nasıl Yapıldı?
Hong Konglu bilim insanları, sıvıya dönüşebilen, istediği gibi şekil değiştiren robotlarda büyük bir gelişme kaydetti. İnsana benzeyen bu küçük robotlar önlerinde olan engelleri şekil değiştirebildiği için kolaylıkla aşabiliyor. Robot denekler, deney esnasında küçük bir hapishaneye koyularak deney başlatıldı. Küçük denek robotlar bu esnada kendisini eriterek sıvıya dönüştü ve hapishane içerisinde yer alan kafesin aralıklarından kendisini geçirerek çıktı. Oradan çıkmasının ardından ise eski şekline dönerek herhangi bir eksiklik yaşatmadı. Manyetik bir biçimde kontrol edilen bu minyatür robotlar, bir başka deneyde ise hendeklerin üzerinden atlama kabiliyetini gerçekleştirebildi. Duvara tırmanabildi ve ayrıca ikiye bölünerek tekrar birleşip eski biçimine kavuştu.

T-1000’in en önemli özelliklerinden biri, diğer nesneleri ve insanları taklit etmek için şeklini ve biçimini değiştirebilmesidir. Zaman içerisinde Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları, farklı sıcaklıklara maruz kaldığında şekil değiştirebilen bir malzeme olan hidrojelden yapılmış bir robot geliştirdiler. Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden bir başka araştırmacı ekibi de iç bölmeleri şişirip söndürerek şeklini değiştirebilen bir robot geliştirdi. Fakat bu son dönemde yapılan her şekle girerek sıvı ve eski haline dönüşebilen Hong Konglu bilim insanlarının icadı oldukça gelişmiş bir versiyondur.
İnsan Hayatına Etkileri Nasıl?
Bu yumuşak robotlar bilim insanları ve endüstri için yeni bir şey değildir, bu minyatür robotların avantajlarının haricinde dezavantajları da elbette ki bulunur. Bunların yapıldığı malzeme oldukça yumuşak olduğundan diğer demir ve başka malzemelerden yapılan robotlara nazaran hız, hassasiyet ve güç anlamında daha düşük hale getirmektedir.
T-1000 ayrıca büyük miktarda veriyi gerçek zamanlı olarak işleyip analiz ederek yeni durumlara uyum sağlamasına ve anında karar vermesine olanak tanıyor. Makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi günümüzün yapay zeka teknolojileri büyük miktarda veriyi işleyebilmekte, tahminlerde bulunabilmekte ve kararlar alabilmektedir.
Yorumlar (1)